Duze zdjecie

Iwan-czaj "Tajgowy"


Cena: 39 zł

Dostępność:


Masa netto: 110g
Skład: Fermentowane liście wierzbówki kiprzycy, owoc głogu, owoc dzikiej róży
Producent: "OOO Megre”, Rosja, Syberia
Smak: Słodko-gorzki, podobny do zielonej herbaty z owocami

Znana w Rosji od setek lat herbata z liści wierzbówki kiprzycy, przez wielu uważana za „najsmaczniejszą herbatę na świecie”.
Dawniej powszechnie dostępna w Europie, przewyższała popularnością herbaty z Chin i innych wschodnich krajów.
Jest to prawdziwy, tradycyjny tzw. ruski czaj, zwany również kiprejem. Hodowany, zbierany i przetworzony na Syberii. Dodatek owoców głogu i dzikiej róży wzbogaca napitek w witaminy, przede wszystkim w duże ilości witaminy C.

Właściwości:
- normalizuje ciśnienie
- łagodzi lub likwiduje bóle głowy, zmniejsza napięcie
- dodaje energii
- wzmacnia odporność
- pomaga w procesie oczyszczania organizmu z toksyn
- działa łagodząco na układ pokarmowy, poprawia trawienie
- poprawia skład krwi, bogaty w witaminy i mikroelementy
- pomocna w anemii, osłabieniu
- korzystnie wpływa na układ hormonalny

Sposób przygotowania: Zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na 3-15 minut. Na jedną szklankę naparu wystarczy 1 płaską łyżeczkę Iwan-czaju. Większa porcja ziela sprawi, że herbata będzie mocna i gorzka.

Z wykorzystanych liści można przygotować drugą (i następne) porcję herbaty, ponownie zalewając wrzątkiem i pozostawiając do naciągnięcia.



"Na przestrzeni wielu stuleci materialna i duchowa kultura, samo życie Syberii było ściśle związane z cedrem. Kozacy, którzy przybyli za Ural, nazwali cedr „syberyjskim olbrzymem”, a tobolscy chłopi „tajemnym drzewem”. Dla ludności Górnej Szorii był on „drzewem-krową” i „drzewem-matką”, dla wielu z nas był i pozostaje królem tajgi, cudownym drzewem, panem syberyjskich lasów."