Duze zdjecie

Orzechy cedrowe łuskane


Cena: 179 zł

Dostępność:


Termin ważności: do listopada 2018

Waga: 1kg (dostępne również opakowania 0,5kg w cenie 90zł)
Kraj pochodzenia:  Rosja, Syberia

Delikatne, o specyficznie orzechowym smaku, mają dużą wartość energetyczną, lecz nie są tuczące. Pozyskiwane z tajgi, nieuprawiane, nienawożone, prawdziwie ekologiczny produkt.

Mogą być smacznym dodatkiem do sałatek lub potraw, albo spożywane jako samodzielna przekąska.

Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz szereg witamin (B1, B2, PP, E) i deficytowych mikroelementów (takich jak miedź, krzem, wanad, molibden, bor, jod, nikiel, srebro, kobalt) czynią orzechy cedrowe znakomitym suplementem diety. Zawierają wszystkie podstawowe aminokwasy (20), więc mogą z powodzeniem zastąpić np. mięso, mleko, jaja, co ma niebagatelne znaczenie w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Orzechy cedrowe są dla rdzennych mieszkańców Syberii (obok miodu i ryb) podstawowym źródłem pokarmu. Przygotowują z nich pyszną mąkę, olej, śmietanę i mleko cedrowe, używają do wypieku chleba i placków. Między innymi dzięki takiej diecie Sybiracy słyną z żelaznego zdrowia i długowieczności. Przetworzone orzechy cedrowe są używane nie tylko jako środek spożywczy, ale również leczniczy - na choroby układu oddechowego, krążenia, trawienia.


Do spożycia na surowo, prażone, pieczone lub gotowane.

Jedne z najstarszych traktujących o cedrze zapisków pochodzą ze starożytnego Egiptu. Egipcjanie wierzyli, że to potężne wiecznozielone drzewo było stworzone przez Ozyrysa - sędziego zmarłych, boga odrodzonego życia. Być może dlatego w ich kraju drewno cedrowe najczęściej było używane do budowy łodzi, komnat grobowych faraonów (faraonowie byli uważani za inkarnację Ozyrysa), trumien i sarkofagów.