Duze zdjecie

Orzechy cedrowe łuskane 500 g


Cena: 149 zł

Dostępność:


Waga netto: 500g
Kraj pochodzenia:  Rosja, Syberia


Delikatne, o specyficznie orzechowym smaku, mają dużą wartość energetyczną, lecz nie są tuczące. Pozyskiwane z tajgi, nieuprawiane, nienawożone, prawdziwie ekologiczny produkt.

Mogą być smacznym dodatkiem do sałatek lub potraw, albo spożywane jako samodzielna przekąska.

Wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz szereg witamin (B1, B2, PP, E) i deficytowych mikroelementów (takich jak miedź, krzem, wanad, molibden, bor, jod, nikiel, srebro, kobalt) czynią orzechy cedrowe znakomitym suplementem diety. Zawierają wszystkie podstawowe aminokwasy (20), więc mogą z powodzeniem zastąpić np. mięso, mleko, jaja, co ma niebagatelne znaczenie w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Wartość odżywcza na 100g:
Białko – 17g
Tłuszcz – 63g
Węglowodany – 10,5g
Wartość energetyczna: 677 kcal

Orzechy cedrowe są dla rdzennych mieszkańców Syberii (obok miodu i ryb) podstawowym źródłem pokarmu. Przygotowują z nich pyszną mąkę, olej, śmietanę i mleko cedrowe, używają do wypieku chleba i placków. Między innymi dzięki takiej diecie Sybiracy słyną z żelaznego zdrowia i długowieczności. Przetworzone orzechy cedrowe są używane nie tylko jako środek spożywczy, ale również leczniczy - na choroby układu oddechowego, krążenia, trawienia.


Do spożycia na surowo, prażone, pieczone lub gotowane.

Medycyna ZSSR oficjalnie uznała żywicę cedru za cenny leczniczy preparat, a w czasie II Wojny Światowej żywicę powszechnie stosowano w rosyjskich wojskowych szpitalach.