Duze zdjecie

Chałwa słonecznikowa


Cena: 25 zł

Dostępność:


Masa netto: 250g
Skład: Naturalny syrop winogronowy, masa słonecznikowa, melasa, ekstrakt z korzeni goździkowatych, mieszanina tokoferoli (wit. E)
Producent: „Fort-Ground sp. z o.o” dla „Dzwoniące Cedry sp. z o.o.” , Rosja, Syberia

Nie zawiera cukru, konserwantów, utwardzaczy ani sztucznych aromatów.

Smaczna i zdrowa, choć kaloryczna słodkość. Wytwarzana na bazie płynnego syropu winogronowego.

Dla wyrobu chałwy wykorzystywana jest masa chałwowa, przygotowana z wyselekcjonowanych nasion słonecznika, umytych, oczyszczonych z łupinek, delikatnie przyprażonych a następnie przetartych na kamiennych żarnach, bez wytłaczania oleju. Masa chałwowa, przygotowana w ten sposób, zawiera pełne dobrodziejstwo nasion słonecznika i stanowi dobry surowiec do produkcji wysokiej jakości naturalnej chałwy.

Dla osiągnięcia włóknistej struktury chałwy mieszenie masy chałwowej z syropem i melasą odbywa się ręcznie, ponieważ tylko przy ręcznym mieszaniu można wyczuć ten moment, kiedy konsystencja staje się najlepsza.

Chałwa słonecznikowa najlepiej smakuje do gorącej kawy czy herbaty. Można ją również skropić np. sokiem z cytryny.



Spis  wszystkich dostępnych produktów w sklepie - sprawdź tutaj

 

Jedne z najstarszych traktujących o cedrze zapisków pochodzą ze starożytnego Egiptu. Egipcjanie wierzyli, że to potężne wiecznozielone drzewo było stworzone przez Ozyrysa - sędziego zmarłych, boga odrodzonego życia. Być może dlatego w ich kraju drewno cedrowe najczęściej było używane do budowy łodzi, komnat grobowych faraonów (faraonowie byli uważani za inkarnację Ozyrysa), trumien i sarkofagów.