Duze zdjecie

Urbecz cedrowy (hummus)


Cena: 50 zł

Dostępność:


Skład:  Pasta z orzechów cedrowych 100%
Masa: 250g
Pochodzenie: Osada Rodowych Siedlisk "Zvon-Gora", RS rodziny Miszurnin, Białoruś

Urbecz to jedna z narodowych potraw Dagestanu. Zwykle wykonuje się go z siemienia lnianego lub pestek dyni lub słonecznika. Nazywany również wegańskim tatarem, ma konsystencję podobną do tahini.

Cedrowy urbecz to pasta uzyskiwana poprzez długotrwałe ucieranie surowych (nieprażonych!) orzeszków na kamiennych żarnach. Zawiera wszystkie cenne aminokwasy, mikroelementy i witaminy, jakie znajdują się w orzechach cedrowych. Wykonywany w Rodowym Siedlisku, tradycyjnym sposobem.

Można ją używać jako dodatek do potraw, do smarowania na kanapki lub naleśniki. Ma intensywny, słodko-gorzki smak. Doskonale smakuje przyprawiony na słodko lub na słono. Wysokoenergetyczny, zawiera dużo pełnowartościowego białka (20g na 100g produktu).


Termin ważności: 6 miesięcy od daty produkcji.